marți, 20 aprilie 2010

ZIUA ALBASTRA









In aceasta zi, atentia elevilor a fost orientata spre primul contact cu marii descoperitori ai Lum
ii...


Astfel, la istorie au studiat despre Cristofor Columb, la limba romana s-au analizat subiectele si predicatele de pe fisa cu informatii despre Cristofor Columb, la arte au realizat o nava cu ajutorul tehnicii Origami, iar la stiinte au realizat o carte-corabie ce continea date esentiale despre cristofor Columb


Cristofor Columb

Cristofor Columb s-a născut la Geneva, în Italia, în 1451.

În anul 1470 realizează prima sa călătorie spre insula Khios ( Marea Egee), iar în 1476 navighează spre Anglia, dar în dreptul coastelor Portugaliei convoiul este atacat de piraţi şi nava se scufundă. El înoată până la ţărm si găseste adăpost în Lisabona.

Tânǎrul Columb considera că se poate ajunge în Asia mai repede dacă navighezi spre vest. În 1484 îşi prezintă ideile lui Joao II, regele Portugaliei, cerând finanţare pentru o călătorie spre vestul Oceanului Atlantic, dar propunerea lui a fost respinsă.

Vǎzând aceasta se mută în Spania unde cere ajutorul reginei Castiliei, Isabella I, dar planul a fost de asemenea respins (1486).

În anul 1492 regele Castiliei, Ferdinand V şi regina Isabella au fost de acord să sponsorizeze expediţia. Contractul semnat menţiona ca navigatorul să devină vicerege a tuturor teritoriilor descoperite şi să i se atribuie o zecime din metalele preţioase descoperite.

Prima călătorie ( 3 august 1492)

Cristofor Columb porneşte cu nava Santa Maria (navă mare de 30 m lungime) şi cu două caravele mici (15 m lungime), Pinta si Nina, comandate de Martin Alonzo Pinozon şi Vicente Yanez Pinozon.

Navele pleacă din Palos de la Frontera (Spania) cu un echipaj de 90 de oameni.

Întâi ajung în insulele Walting (Bahamas) şi mai apoi în Cuba (dar crezând că au ajuns în China).Când ajung în insula Hispaniola (despre care se credea că este Japonia), întemeiază o colonie.

Cristofor Columb se întoarce în Spania cu aur, mirodenii şi captivi bǎştinaşi, fiind primit cu onoruri.

A doua călătorie ( septembrie 1493)

A doua expediţie a fost cu 17 vase şi 1500 de oameni cu plecarea de la Cadiz.

Au debarcat pe insulele Dominicană, Guadalupe şi Antigua. Revenind în Hispaniola descoperă că oamenii pe care i-a lăsat acolo au fost ucisi de băştinaşi, astfel că întemeiază o nouă colonie.

Acum explorează Puerto Rico, Jamaica şi insulele mici din Craibe.

Se întoarce în Spania în 1496 unde a fost primit cu mai puţină căldură deoarece costurile călătoriei au fost mai mari decât succesele obţinute.

A treia călătorie (1498)

Isabella şi Ferdinand îi cer să descopere o strâmtoare către India.

Exploratorul pleacă din Spania cu 6 corăbii (3 cu colonişti şi 3 cu provizii) şi ancorează în Trinidad.El intră în Golful Paria (Venezuela), iar când ajunge la fluviul Orinoco şi-a dat seama că a descoperit un nou continent, dar depre care el credea că este partea exterioară a Grădinii Raiului. Revenind în Hispaniola înţelege că situaţia se deteriorase, iar eforturile sale de a restabili ordinea au fost brutale.

În 1500 Columb este adus în Spania în lanţuri de către ministrul de justiţie, Francisco de Bobadila.

A patra călătorie ( 1502)

Isabella şi Ferdinand sunt de acord ca acesta să plece în căutarea paradisului terestru şi a strâmtorii spre India.

Cristofor revine pe Hispaniola, explorează coasta Americii Centrale căutând o strâmtoare şi aur. Încercând să se întoarcă pe Hispaniola, corăbiile naufragiază în Jamaica unde Columb rămâne un an până la sosirea unor corăbii de salvare.

În 1504, Cristofor Columb se întoarce în Spania, iar trei săptămâni mai târziu regina Isabella moare.

Columb moare la 20 mai 1506 fără să îşi dea seama că a descoperit Lumea Nouă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu