miercuri, 28 aprilie 2010
duminică, 25 aprilie 2010
vineri, 23 aprilie 2010
"COPIII SALVEAZA NATURA " ... la "Gradinita veseliei"
In 23 aprilie 2010 am urmat al treilea pas al periplului nostru pe la gradinitele timisorene realizat cu scopul de a sensibiliza copiii mai mici spre a avea grija de mediul inconjurator...Am intalnit o minunata grupa mare, cu copii cuminti, isteti si foarte dornici de a aplica sfaturile elevilor din clasa a IV-a D Step by Step (Scoala nr.19-Timisoara).
Suntem convinsi ca- cei mici- vor deveni strasnici "salvatori" ai naturii !
miercuri, 21 aprilie 2010
COPIII SALVEAZA NATURA
Deoarece unul din obiectivele programului nostru consta in implicarea in comunitate, elevii clasei a IV-a la care predau au simtit nevoia de a arata si altor copii ce pot face pentru a veni in ajutorul naturii...Astfel, am ajuns sa cream o mini-sceneta si sa o prezentam copiilor din mai multe gradinite din Timisoara(24, 25) ...
Va prezint un filmulet postat pe YouTube cu poze din timpul acestor actiuni...Bravo, copii !
marți, 20 aprilie 2010
ZIUA PORTOCALIE
SEMNIFICATIA CULORII PORTOCALIU
Portocaliul, o ruda apropiata a rosului , este cea mai controversata dintre culori. Aceasta culoare starneste asociatii puternice negative si pozitive, fiind apreciata fie ca adorabila, fie ca oribila.Valvataia si vioiciunea portocaliului radiaza caldura si energie. Unele nuante de portocaliu precum cele de teracota, de piersica sau ruginiu intrunesc o apreciere mai larga.
Semnificatiile culorii portocaliu sunt : entuziasm, vioiciune, zburdalnicie, foc, caldura, energie, fericire, energie, dorinta, echilibru, agresiune, aroganta, atentionare, pericol, toamna, zodia Sagetatorului, luna septembrie, hinduism, buddhism.
Din punct de vedere fiziologic si psihologic, portocaliul are urmatoarele efecte :
-Stimuleaza activitatea sau actiunea.
-Stimuleaza apetitul.
-Incurajeaza socializarea.
In cromoterapie, culoarea portocalie se credea ca vindeca plamanii si mareste nivelul de energie al organismului.
ZIUA ROSIE
Fişǎ de lucru
1. Restrânge propoziţiile dezvoltate in propozitii simple! Te ajuta dacǎ subliniezi întâi subiectele si predicatele.
Pepenii verzi se coc la mijlocul verii. _______________________________
Miezul lor rosu este gustos. _______________________________________ Copiii mǎnâncǎ cu plǎcere pepenii dulci şi zemosi. ___________________
2.Citeşte povestea urmǎtoare, subliniazǎ şi analizeazǎ subiectele şi predicatele!
Ridichea uriaşǎ
Bunicul a pus în grădiniţă o ridiche; şi a crescut ridichea aceea mare, mare, cât capul omului, şi mai mare.
Într-o zi, bunicul a încercat să smulgă ridichea din pământ; şi apucând-o de frunze, trage şi trage... dar ridichea nu s-a lăsat de loc.
Moşul a chemat şi pe babă.
Baba s-a prins de mijlocul moşneagului, moşneagul de frunzele ridichii şi trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.
A chemat baba şi pe nepoată.
Nepoţica s-a prins cu amândouă mâinile de mijlocul babei, baba de moşneag şi moşul de ridiche. Trag, trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.
Nepoţica a chemat căţeluşul.
Căţeluşul s-a agăţat de poala nepoţicăi, nepoţica de mijlocul babei, baba de moşneag, moşneagul de ridiche şi trag, trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.
Iaca şi pisica vine să ajute şi ea la scos ridichea.
Pisica s-a agăţat de coada căţelului, căţelul de poala nepoţicăi, nepoţica de mijlocul babei, baba de moşneag şi trag, trag, trag, dar ridichea nu s-a smuls.
- Staţi că mai aduc eu un tovarăş în ajutor! zise pisica. Şi cheamă pe şoarece.
Se prinde şoarecele de coada pisicii, pisica de căţeluş, căţeluşul de nepoţică, nepoţica de bunică, bunica de moş, moşul de ridiche şi trag, trag... şi ridichea s-a smuls.
ZIUA ALBASTRA
In aceasta zi, atentia elevilor a fost orientata spre primul contact cu marii descoperitori ai Lumii...
Astfel, la istorie au studiat despre Cristofor Columb, la limba romana s-au analizat subiectele si predicatele de pe fisa cu informatii despre Cristofor Columb, la arte au realizat o nava cu ajutorul tehnicii Origami, iar la stiinte au realizat o carte-corabie ce continea date esentiale despre cristofor Columb
Cristofor Columb
Cristofor Columb s-a născut la
În anul 1470 realizează prima sa călătorie spre insula Khios ( Marea Egee), iar în 1476 navighează spre Anglia, dar în dreptul coastelor Portugaliei convoiul este atacat de piraţi şi nava se scufundă. El înoată până la ţărm si găseste adăpost în Lisabona.
Tânǎrul Columb considera că se poate ajunge în Asia mai repede dacă navighezi spre vest. În 1484 îşi prezintă ideile lui Joao II, regele Portugaliei, cerând finanţare pentru o călătorie spre vestul Oceanului Atlantic, dar propunerea lui a fost respinsă.
Vǎzând aceasta se mută în Spania unde cere ajutorul reginei Castiliei, Isabella I, dar planul a fost de asemenea respins (1486).
În anul 1492 regele Castiliei, Ferdinand V şi regina Isabella au fost de acord să sponsorizeze expediţia. Contractul semnat menţiona ca navigatorul să devină vicerege a tuturor teritoriilor descoperite şi să i se atribuie o zecime din metalele preţioase descoperite.
Prima călătorie ( 3 august 1492)
Cristofor Columb porneşte cu nava Santa Maria (navă mare de 30 m lungime) şi cu două caravele mici (15 m lungime), Pinta si Nina, comandate de Martin Alonzo Pinozon şi Vicente Yanez Pinozon.
Navele pleacă din Palos de la Frontera (Spania) cu un echipaj de 90 de oameni.
Întâi ajung în insulele Walting (Bahamas) şi mai apoi în Cuba (dar crezând că au ajuns în China).Când ajung în insula Hispaniola (despre care se credea că este Japonia), întemeiază o colonie.
Cristofor Columb se întoarce în Spania cu aur, mirodenii şi captivi bǎştinaşi, fiind primit cu onoruri.
A doua călătorie ( septembrie 1493)
A doua expediţie a fost cu 17 vase şi 1500 de oameni cu plecarea de la Cadiz.
Au debarcat pe insulele Dominicană, Guadalupe şi Antigua. Revenind în Hispaniola descoperă că oamenii pe care i-a lăsat acolo au fost ucisi de băştinaşi, astfel că întemeiază o nouă colonie.
Acum explorează Puerto Rico, Jamaica şi insulele mici din Craibe.
Se întoarce în Spania în 1496 unde a fost primit cu mai puţină căldură deoarece costurile călătoriei au fost mai mari decât succesele obţinute.
A treia călătorie (1498)
Isabella şi Ferdinand îi cer să descopere o strâmtoare către India.
Exploratorul pleacă din Spania cu 6 corăbii (3 cu colonişti şi 3 cu provizii) şi ancorează în Trinidad.El intră în Golful Paria (Venezuela), iar când ajunge la fluviul Orinoco şi-a dat seama că a descoperit un nou continent, dar depre care el credea că este partea exterioară a Grădinii Raiului. Revenind în Hispaniola înţelege că situaţia se deteriorase, iar eforturile sale de a restabili ordinea au fost brutale.
În 1500 Columb este adus în Spania în lanţuri de către ministrul de justiţie, Francisco de Bobadila.
A patra călătorie ( 1502)
Isabella şi Ferdinand sunt de acord ca acesta să plece în căutarea paradisului terestru şi a strâmtorii spre India.
Cristofor revine pe Hispaniola, explorează coasta Americii Centrale căutând o strâmtoare şi aur. Încercând să se întoarcă pe Hispaniola, corăbiile naufragiază în Jamaica unde Columb rămâne un an până la sosirea unor corăbii de salvare.
În 1504, Cristofor Columb se întoarce în Spania, iar trei săptămâni mai târziu regina Isabella moare.
Columb moare la 20 mai 1506 fără să îşi dea seama că a descoperit Lumea Nouă.
SAPTAMANILE CULORILOR
12 aprilie-MARO...Resurse naturale.Solul
13 aprilie-ALBASTRU... Cristofor Columb
14 aprilie-GALBEN ... Dealurile si podisurile
15 aprilie-VERDE ... Primavara
16 aprilie-ROSU ... Viata
19 aprilie-PORTOCALIU ... Soarele
20 aprilie-VIOLET ... Flori de primavara
21 aprilie-ROZ ... Ziua fetelor
22 aprilie-ALB/NEGRU ...Ziua baietilor
23 aprilie-ZIUA CURCUBEU
PRINCIPIILE ALTERNATIVEI EDUCATIONALE STEP BY STEP
1. Practici de educaţie care iau în considerare copilului ca întreg.
În locul unei relaţii inegale educator - copil, alternativa Step by Step consideră copilul ca pe o persoană demnă de respect, unică, şi caută să-i asigure o continuitate individuală în dezvoltare, precum şi practici de dezvoltare adecvate, specifice lui. Cooperarea şi colaborarea au drept scop verificarea demersurilor şi experienţelor individuale de descoperire a lumii şi valorizarea lor.
Step by Step caută să se asigure că orice copil achiziţionează şi dezvoltă aptitudini fizice, cognitive, emoţionale, etico-morale, artistice, teoretice, sociale şi practice pentru a participa la o societate democratică, deschisă.
2. Procesul de învăţământ este centrat pe copil, educaţia este individualizată
- Predarea este orientată în funcţie de necesităţile copilului. Invăţărea se produce prin descoperire individuală, acceptându-se şi încurajându-se moduri personale de-a înainta în formarea deprinderilor şi în cunoaştere (exemple: scrisul cu mâna stângă, moduri individuale de exprimare şi cunoaştere, încurajarea experimentelor de descoperire, etc.)
- Invăţărea se face în ritmul propriu al copilului. Comparând sistemul de lucru tradiţional cu producţia pe o banda rulantă, fiecare copil este obligat să lucreze în viteza impusă de bandă. Ea poate corespunde vitezei de lucru a unora, dar poate fi prea rapidă pentru unii, ori prea lentă şi plictisitoare pentru alţii, mai iuţi. In plus, fiecare din executanţi va trebui să facă doar o acţiune limitată şi standardizată, neputând inventa, învaţa sau înţelege în stil propriu. Când e vorba de viteza de dezvoltare a copiilor este esenţială respectarea stadiului individual al dezvoltării fiecarui copil al atenţiei de care e capabil fiecare copil pentru achiziţia corectă, şi înţelegerea completă a sarcinilor şi a modalitaţilor de rezolvare a lor. In alternativa Step by Step individualizarea este facilitată şi de organizarea clasei pe centre de activitate. Step by Step îl încurajează pe copil să înveţe a învaţa, şi a înţelege. In caz contrar cei mai mulţi copii vor renunţa să înţeleagă o acţiune impusă, acceptând doar să o reproducă.
3. Învăţărea este organizată pe Centre de activitate
Organizarea clasei Step by Step este un element esenţial în individualizarea educaţiei. Aici copiii învaţă în Centre de activitate. Acestea sunt zone delimitate ale clasei, dotate cu material didactic specific unei activităţi, în care un numar mic de copii se confruntă, individual sau în grup, cu sarcini adecvate nivelului lor de dezvoltare. O clasă conţine obligatoriu: un Centru de citire, un Centru de scriere, un Centru de ştiinţă, un Centru de matematică, un Centru de artă şi un Centru de construcţii. Centre facultative pot fi imaginate de învăţător.
Ce aduce această organizare ? In primul rând educatorul nu mai stă faţă în faţă cu copilul - poziţie de confruntare, inegală, ci umăr la umăr - poziţie de colaborare, egală, în care educatorul, sugerează, şi întăreşte motivaţia pozitivă de descoperire a copilului, consolidându-i demersul mintal propriu. In plus, în Centrele de activitate se realizează colaborarea şi comunicarea cu colegii în realizarea unor sarcini comune, sămânţa lucrului în proiecte colective de mai târziu.
Dacă procesele individualizate se desfaşoară pe Centre de activitate împărtăşirea şi confruntarea nu lipsesc.
Există în clase un spaţiu de întâlnire, pentru comunicare în grup, fără spaţii sau bănci rigide, aranjare care facilitează coeziunea membrilor grupului. Aici e locul împărtăşirii experienţelor, al planificării activităţilor la începutul zilei, al evaluării sarcinilor, al concluziilor şi al stabilirii în comun a regulilor şi responsabilitaţilor. Există aici un “Scaun al Autorului” pe care fiecare copil devine personajul principal, locul de unde îşi prezintă ideile, rezultatele şi se supune confruntării cu ceilalţi, observaţiilor şi sugestiilor lor critice.
4. Participarea părinţilor la educaţia copilului
Şcoala tradiţională desparte principial educaţia şcolară de cea din familie. În mod tradiţional părinţii erau solicitaţi doar la susţinerea materială şi administrativă a clasei sau şcolii. Şcoala îşi rezervă dictatul asupra metodelor de educaţie teoretică, părinţii fiind simpli supraveghetori ai îndeplinirii lecţiilor. Pe de altă parte educaţia morală şi a comportamentelor este atribuita familiei. Se comunică doar rezultatele unor evaluari - adesea din perspectivă unilaterală.
Step by Step consideră părinţii ca primii învăţători ai copilului, parte din procesul de învăţământ. Părinţii sunt invitaţi să participe efectiv la clasă, la procesul de educaţie, bineînţeles sub auspiciile unei colaborări cu învăţătorul. Prezenţa unui părinte în clasă este un fapt firesc, nici festiv, nici perturbator. Poziţia “umăr la umăr” a educatorului cu copilul în centrele de activitate facilitează această participare. Lecţiile tematice unde un părinte poate aduce mai viu elemente din sfera lui de activitate îl pot transforma în personaj principal în educaţie. În comunicarea cu educatorul în clasă, se nuanţează specificul în dezvoltare al fiecărui copil, se gasesc modalitaţi de cultivare a unor abilităţi în familie pentru a completa sau suplimenta procesul educativ. Aceasta comunicare duce la reducerea presiunilor conflictuale asupra copilului, dându-i o mai mare libertate în dezvoltare. Comunicarea copilului cu adulţii devine mai uşoară, el se exprimă mai liber devenind astfel mai transparent pentru părinţi.
In multe şcoli şi grădiniţe Step by Step există o sală a părinţilor, în care aceştia îşi împărtăşesc experienţele de părinţi. Comunicarea şi legătura socială sporeşte integrarea familiei şi a copilului în comunitate.
CEDP a încurajat formarea Asociaţiilor pentru părinţi Step by Step. Multe din acestea sunt înregistrate ca persoane juridice, altele sunt în acest demers. CEDP oferă asistenţă acestor asociaţii. Au fost organizate mai multe întâlniri cu reprezentanţii părinţilor din grădiniţele şi şcolile cu clase/grupe Step by Step din toată ţara, pentru schimburi de experienţe între acesti părinţi.
5. Formarea continuă şi ajutorul tehnic pentru învăţători, educatori şi autorităţi educative (directori, inspectori şcolari)
Principiile şi teoria dezvoltării copilului au nevoie de un repertoriu de tehnici şi de o mentalitate specifică pentru a stimula dezvoltarea individualizată şi pentru a putea evalua demersurile de dezvoltare ale fiecărui copil. De aceea CEDP oferă periodic sesiuni de formare şi perfecţionare pentru cei implicaţi în acest proces: în primul rând educatoriilor, dar şi directorilor, inspectorilor şi părinţilor.
CEDP acordă asisţenţă tehnică permanentă şcolilor, învăţătorilor şi părinţilor din alternativa Step by Step.
STEP BY STEP
– Step by Step este o metoda alternativa de educatie a copiilor de la nastere pana in adolescenta bazata pe datele psihologiei stiintifice a dezvoltarii copilului. Metoda s-a consolidat si verificat in peste 30 de ani de aplicare si functioneaza in peste 26 de tari. Elaborarea metodei si licenta ei apartine Children Resource International din Washington – SUA.
– In Romania programul Step by Step a debutat in 1994, sub numele de Head Start, la initiativa Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa. Din 1995 programul a luat numele de Step by Step (“Pas cu Pas” - in limba engleza), nume de licenta pentru toate tarile din Europa de est in care se aplica.
De ce Step by Step ?
Educatia traditionala este conceputa ca o arta de-a conduce copilul spre asimilarea normelor societatii civilizate prin reproducerea sistemului socio-cultural existent. Implicit, pedagogia traditionala considera ca la o anumita varsta copii vor trebui sa acumuleze o anume calitate si cantitate de cunostinte si sa poata asimila anumite comportamente.
In acest sistem copilul invata prin reproducerea modelului dat. Educatia este generalizatoare, egalizatoare, dupa un model, care nu este intotdeauna inteles de catre copil cu toate ca este probat si acceptat de catre adulti. Performanta rezultata se evalueaza, prin notare. Astfel nota prin judecata de valoare asociata devine "vina" sau "merit" ale copilului.
In sens modern, educatia se bazeaza pe achizitiile psihologiei dezvoltarii copilului si vizeaza cultivarea tuturor calitatilor potentiale ale acestuia. Cercetarile contemporane privind dezvoltarea ne spun ca persoane diferite se dezvolta in ritmuri diferite si ca exista perioade critice individualizate de dezvoltare.
Copilul invata prin descoperire in interactiunea sa cu mediul. Interactiunea cu mediul si motivatia explorarii este cultivata de pedagog. Metodele si mijloacele de explorare si cunoastere ale copilului sunt individuale, adesea neasteptate, originale. Educatia este individualizata, copilul merge spre cunoasterea lumii inconjuratoare si identificarea comportamentelor utile, pe cai personale. Performanta intr-un domeniu de dezvoltare este in acest caz, de comparat doar cu celelalte aspecte ale dezvoltarii copilului si cu propria performanta sau abilitate anterioara, nu cu un standard extern. Comparatia cu el insusi in performantele anterioare o face atat copilul cat si pedagogul, aceasta fiind una din motivatiile descoperirii si progresului individual. In plus copilul descopera efectele si mijloacele colaborarii si negocierii cu semenii in locul unei competitii pe criterii standard impuse de adulti.